JoomBall - Cookies

Respekt | Kunnskap | Selvhjelp (Topptekst)

Respekt | Kunnskap | Selvhjelp

flagg engelsk 40x25px   flagg polsk 40x25px

Senter mot incest og seksuelle overgrep i Hordaland (Topptekst)

TELEFON
55 90 49 90

EPOST

Viktig melding

koronavirus 1

Koronavirus og SMISO Hordaland

Som mange andre er også vi i unntakstilstand for tiden. Les mer om vår gjeldende status i denne artikkelen.

 

Informasjon til nærstående

Se også:

Gruppetilbud for barn

Informasjon til foreldre

Å være foreldre kan være utfordrende. Å være foreldre til et barn som har opplevd overgrep kan være mer utfordrende. 

Spørsmål som dette dukker ofte opp:

  • Hvorfor så vi ikke?
  • Hvorfor fortalte ikke mitt barn noe?
  • Hvordan kan jeg best støtte mitt barn framover?
Det beste en som foreldre kan gjøre for sitt barn, er å bli en best mulig mor eller far

Aktuelle spørsmål kan også handle om hvilken hjelp som er tilgjengelig og hva som skjer ved anmeldelse. Noen ganger kan det være vanskelig å ta disse spørsmålene opp med kjente. På senteret vet vi mye om barn som har har opplevd overgrep. Ta gjerne kontakt med oss for samtale eller for å treffe andre i samme situasjon.

Senteret tilbyr samtaler og kurs for foresatte til barn og ungdommer som har opplevd overgrep. 

Informasjon til partnere

Ingen som har opplevd seksuelle overgrep er like, heller ikke deres partnere. Du kan være mann, kvinne, ha en mannlig eller en kvinnelig kjæreste. Du kan nylig ha fått vite om hva din partner har opplevd, eller du kan ha vært kjent med dette i mange år. Det å ha en partner som har opplevd overgrep kan for mange by på utfordringer i enkelte situasjoner eller faser i livet.

Noen vanlige seinvirkninger av overgrep som påvirker parforholdet kan være utfordringer i forhold til nærhet og distanse både fysisk og psykisk, det å stole på sin partner, seksuelle utfordringer og skyld og skamfølelse for det som har skjedd.

strand 2mennesker 150pxBehovet for kontroll kan være viktig for den som har opplevd seksuelle overgrep. Det kan være kontroll av det som skjer rundt en, og kontroll over de som står rundt en. Kontroll er bra, men for mye kontroll kan være ødeleggende.

Som partner kan det være vanskelig å vite hva en bør og hva en ikke bør gjøre. Ofte kan en også føle mye ansvar, og finne det vanskelig å prioritere seg selv.

Hva kan du gjøre for å hjelpe din partner og deg selv?

I alle forhold er det å kommunisere, føle seg sett, forstått og bekreftet sentralt. Det å skaffe seg informasjon om vanlige reaksjoner og seinvirkninger etter overgrep vil kunne gjøre det lettere for deg å forstå din partners følelser og reaksjoner. Det vil også kunne gi deg selv en større forståelse av dine egne tanker og følelser.

SMISO Hordaland tilbyr samtaler, enten individuelt eller sammen med din partner. Vi har også et rikholdig bibliotek hvor du kan låne litteratur.